TIGLA METALICA


Etape de montaj

 
Etape de montaj

lan de montaj al acoperisului


Panourile metalice tip tigla tigRESpot fi executate, la comanda, la lungimi calculate exact de la 1 pina la 20 de module, respectiv de la 0,545 ml pina la 7,195 ml.

Pentru realizarea unui calcul corect al materialelor necesare si pentru un montaj executat fara greseala este necesar proiectul acoperisului sau macar o schita a acestuia. De asemenea, pentru ca planul de montaj al acoperisului sa poata fi executat corect, recomandam verificarea dimensiunilor reale (daca acestea corespund celor trecute in proiect).


Transport, manipulare si depozitare


Tigla metalica tigRESse livreaza in colete legate pe paleti din lemn. Manipularea si descarcarea paletilor se face cu utilaje speciale (macarale sau motostivuitoare). La manevrarea manuala este nevoie ca panourile de tabla sa fie prinse de margine, pe lungimea lor, de un numar suficient de persoane, astfel incit sa nu se produca deformarea. Este interzisa tirirea panourilor. Recomandam ca distanta dintre suportii de ridicare sa fie de aproximativ 1/3 din lungimea coletului. In timpul descarcarii se vor lua masuri pentru a se evita deformarea, lovirea sau producerea de zgarieturi pe suprafata panoului. In cazul panourilor cu lungimi de peste 5m, ridicarea se va face din lateral, si vor fi transportate pe cant pentru a nu suferi deformari.

Depozitarea se va face pe suprafete orizontale, in locuri uscate si ferite de umezeala. Pentru intervale scurte este permisa depozitarea in spatii deschise, doar daca paletii sint acoperiti cu prelata care sa permita aerisirea. Este esential ca paletii sa fie asezati pe suporti, la o distanta potrivita de pamint, care sa permita aerisirea. Depozitarea in spatii necorespunzatoare, pe o perioada mai lunga de 1 luna este considerata o incalcare a conditiilor stabilite in certificatul de garantie si orice reclamatie ulterioara cu privire la calitatea tablei tip tigla nu va fi luata in consideratie.Etapele de montaj


1)Pregatirea montajului

Avand in vedere prevederile legii protectiei si sanatatii muncii, montatorii vor fi instruiti si echipati corespunzator lucrului la inaltime.

Ridicarea panourilor tigRESse va face cu ajutorul unor corzi rezistente; prinderea se va face longitudinal pe cuta de mijloc, un montator va trage panoul pe acoperis, iar alte doua persoane aflate pe schela vor sustine lateral panoul ridicat.


2) Se verifica panta minima a acoperisului; aceasta trebuie sa fie de minim 14°.


 
3) Daca inclinatia acoperisului este intre 14° si 20° se recomanda utilizarea asterelei (captuseala de scinduri asezata pe un schelet de lemn pentru a sustine acoperisul); daca unghiul de inclinatie este mai mare de 20° folosirea asterelei trebuie evitata.


4)Stabilirea tipului de acoperis:

a) rece ventilat :

 


b) cald ventilat :


 


5)Verificarea dreptunghiularitatii sarpantei:

 

6) Montarea foliei anticondens si a contrasipcilor.


Tabla tip tigla tigRESse monteaza pe structura de sipci si contrasipci.

Folia anticondens se intinde orizontal, paralel cu streasina. Etansarea optima se face prin lipire cu banda dublu adeziva. Pentru a permite ventilarea acoperisului in zona de streasina se vor folosi piepteni de aerisire.


7) Montarea sipcilor de prindere a invelitorii de tabla tip tigla tigRES.


 

De aplicarea corespunzatoare a acestora depinde montarea corecta a tablei tip tigla tigRES.Inaintea montajului recomandam verificarea frontului de lucru atat din punct de vedere dimensional, cat si al executie.

Dimensiunile sipcilor vor fi de minim 50mm×60mm. Pentru fixarea sipcilor si contrasipcilor e necesara folosirea holz-suruburilor pentru lemn.

8) Montarea carligelor bordurii de streasina si a jgheaburilor

Carligele se monteaza astfel incat jgheaburile sa iasa in afara muchiei acoperisului cu cel putin jumatate din diametru. Muchia interioara a jgheabului trebuie sa fie mai inalta cu 6mm-10mm fata de muchia exterioara. La montarea carligelor se va lua in considerare si faptul ca jgheaburile sa fie putin mai jos de linia de prelungire a suprafetei acoperisului astfel incat sa nu constituie sprijin pentru zapada.

Dupa montarea carligelor se monteaza borduri de streasina, provizoriu cu cuie.

 

9)Montarea panourilor din tabla tip tigla tigRESsi a accesoriilor tigRES

Panourile metalice tip tigla tigRESpot fi debitate la SC METALE INTERNATIONAL SRL FOCSANI la lungimea solicitata. In anumite situatii de montaj (dolii, frontoane evazate, strapungeri, intersectii ale acoperisului, coame inclinate) se impune debitarea pe santier a panourilor metalice. Taierea se va face cu scule si dispozitive care nu produc incalzirea excesiva a materialului.


La montajul tiglei metalice tigRESse mai tine cont de urmatoarele aspecte:

a)Pentru a realiza un montaj corect, panourile vor fi dispuse perpendicular pe linia de streasina si, in plus, se va mentine aceeasi cota de montaj pe toata lungimea streasinei;

b)Fixarea panourilor intre ele si a elementelor de tinichigerie se va face cu suruburi autoforante scurte. Marginea de jos si cea laterala a acoperisului vor fi fixate prin suruburi in fiecare tigla, iar in rest cate un surub la fiecare a doua tigla si la fiecare al doilea rand.  

c) Panourile se monteaza prin retragere. Nu se recomanda circulatia pe acoperisul din tigla tigRES; in cazul in care deplasarea pe acoperis nu poate fi evitata se recomanda sa se calce in lungul cutei cu incaltaminte a carei talpa aderenta, de cauciuc, sa fie curatata de aschii metalice, nisip sau alte particule abrazive.

 


d)Panouri metalice tip tigla tigRESnu necesita masuri speciale de intretinere.

Recomandam insa ca, la spalare, sa nu se foloseasca solventi organici, acizi sau alte produse care pot afecta fizic sau chimic integritatea tablei metalice tip tigla tigRES.

 

Protectia muncii


 Folositi mereu manusi si haine de protecþie. Aveti grija la muchiile ascutie si colturile panoului. Nu stationati sub panourile care sunt manevrate. Înainte de ridicare, verificati . fixarea si pozitia corectã a chingilor de ancorare, precum si capacitatea lor de a sustine greutatea pachetului. Evitati manevrarea panourilor pe perioade cu vânt puternic. Deplasati-va cu grija pe acoperis. Utilizati frânghii de siguranta si pantofi cu talpa

moale si aderenta buna. Pe perioada lucrului trebuie respectate toate reglementarile cu privire la protectia muncii.

 

 

Alternative content

Materiale de constructii

Profile PVC Veratec